Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 19610 

Re: Logaritmische vergelijkingen

hartelijk bedankt ik zat dus op de juiste weg. Ik heb nog een vraagje waar ik wel weet hoe te beginnen maar niet verder kan

je hebt een kromme gegeven die door de punten (1,1),(5,2) en (-1,0) gaat het is een stijgende kromme , verticale asymptoot is x=-3
het moet een kromme zijn van de vorm f(x)= het a logaritme (x+b)+c

je moet bekomen , a=2 , b=3 , c=-1

dus ik heb de punten die gegeven zijn ingevuld in de vergelijking ( hier boven)
en dan zou je vermoed ik toch , a en b en c er moeten kunnen uithalen
maar ik weet niet hoe
wel weet ik dat c een verticale versch is en b een horizontale bedankt hopelijk kunnen jullie me snel helpen

nicky
3de graad ASO - zondag 1 februari 2004

Antwoord

Vermits de verticale asymptoot voor de functie f(x)=logax de y-as is, en de verticale asymptoot van de gevraagde functie x=-3 is, hebben we een horizontale verschuiving over de vector (-3,0). Hieruit volgt dat b=3.
De 3 punten invullen in de vergelijking geeft (met b=3):
(1) loga(4) + c = 1
(2) loga(8) + c = 2
(3) loga(2) + c = 0
Uit (2) - (1) volgt : loga(8)- loga(4) = 1
of loga(2) = 1.
Dus a = 2.
Uit (3) volgt log2(2) = - c, dus c=-1.

LL
zondag 1 februari 2004

 Re: Re: Logaritmische vergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq