De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oppervlakte van de doorsnede

Opdracht en vraagstelling:

Beschouw een kubus waarvan alle ribben dezelfde lengte a hebben. Op de ribbe AD vinden we het punt T tussen A en D, zodanig dat AT/AD= 1/4.Bereken de oppervlakte van de doorsnedeveelhoek.

Werkwijze:

Ik ben tot de conclusie gekomen dat de doorsnedeveelhoek een parallellogram is.
De oppervlakte daarvan bekom ik door de lengte van CT te vermenigvuldigen met de lengte van IJ.

CT kon ik eenvoudig berekenen want DCT is een rechthoekige driehoek en ik pas de stelling van Pythagoras toe. Zo bekom ik voor CT 5a/4.

Ik kom echter in de problemen bij het berekenen van IJ.
De lengte van IC kan ik ook berekenen door dezelfde stelling van Pythagoras toe te passen. Dat geeft me a $\sqrt{}$ 17/4.
Maar nu raak ik in de problemen. Ik weet niet hoe ik de lengte van CJ moet berekenen, om zo IJ te bekomen.

Kunt u mij helpen, aub?

Arthur
3de graad ASO - woensdag 20 november 2024

Antwoord

Ik kan het met een beetje valsspelen: je moet in feite het lijnstuk $CI$ loodrecht op $CT$ projecteren om $CJ$ te krijgen. Dat kun je met behulp van vectoren doen: $CI=(\frac14a,0,a)$ en $CT=(\frac34a,a,0)$ (vanuit $C$ liggen $B$, $D$, en $G$ in de positieve $x$-, $y$-, en $z$-richting). De lengte van $CJ$ is dan het inwendig product van de twee vectoren, $\frac3{16}a^2$, gedeeld door de lengte van $CT$ en die is $\frac54a$.

Alternatief: neem $J$ variabel op de lijn $CT$, zeg $CJ=\lambda\cdot(\frac34a,a,0)$. Dan kun je $IJ$ ook in $\lambda$ uitdrukken.
Bepaal dan $\lambda$ zó dat $CJ^2+JI^2=CI^2$; dan is de hoek bij $J$ recht (omgekeerde stelling van Pythagoras).

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 22 november 2024
 Re: Oppervlakte van de doorsnede 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics