Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Goniometrische vergelijkingen oplossen

Weten jullie misschien hoe ik de exacte oplossing kan krijgen van een goniometrische formule met tan die je moet omzetten met sinA/cosA, met behulp van de eenheidscirkel?

Ik heb hier morgen een toets van dus ik hoop op een snel antwoord, in ieder geval alvast bedankt!Voorbeeld: sin(2x)=tan(x)

Saskia
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 22 april 2021

Antwoord

Ik zal 't voorbeeld uitwerken en daarna geef ik nog een toelichting.

\eqalign{ & \sin (2x) = \tan (x) \cr & 2\sin (x)\cos (x) = \frac{{\sin (x)}} {{\cos (x)}} \cr & 2\sin (x)\cos ^2 (x) = \sin (x) \cr & 2\sin (x)\cos ^2 (x) - \sin (x) = 0 \cr & \sin (x)(2\cos ^2 (x) - 1) = 0 \cr & \sin (x) = 0 \vee 2\cos ^2 (x) - 1 = 0 \cr & x = k \cdot \pi \vee 2\cos ^2 (x) = 1 \cr & x = k \cdot \pi \vee \cos ^2 (x) = \frac{1} {2} \cr & x = k \cdot \pi \vee \cos (x) = - \frac{1} {2}\sqrt 2 \vee \cos (x) = \frac{1} {2}\sqrt 2 \cr & x = k \cdot \pi \vee x = \frac{1} {4}\pi + k \cdot 2\pi \vee x = \frac{3} {4}\pi + k \cdot 2\pi \cr}

Daarna kan je nog kijken of je oplossingen samen kan nemen of het kan zijn dat je de oplossingen op een bepaald interval moet geven.

De volgende indentiteiten zijn wel handig om te onthouden:

\eqalign{ & \sin (2x) = 2\sin (x)\cos (x) \cr & \tan (x) = \frac{{\sin (x)}} {{\cos (x)}} \cr}

Daarna is het meestal een kwestie van 'op nul herleiden' en dan te 'ontbinden in factoren'.

Helpt dat?

PS
Als je nog meer vragen hebt over de sommen die je gestuurd heb dan hoor ik dat wel. Laat ook maar 's zien hoe ver je komt en/of waar je vastloopt... dan geef ik hints...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 april 2021



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics