Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Extremumvraagstuk over sportstadion

Beste,

Ik heb de opdracht gekregen om het volgende extremumprobleem op te lossen. Ik ben nooit echt goed geweest in het oplossen van extremumproblemen en weet hier dus zo goed als niet hoe ik hier moet aan beginnen.

Een sportstadion bestaat uit een rechthoek, begrensd door 2 halve cirkelschijven. De omtrek van het stadion moet 400m bedragen.
  • Hoe moeten de lengte l en de breedte b genomen worden, opdat de oppervlakte van het rechthoekig middelveld maximaal zou worden?
Wat ik weet: 200= b+l+r·\pi en oppervlakte rechthoek= b·l
Alvast bedankt!

Phybe
3de graad ASO - woensdag 25 september 2019

Antwoord

Maar een tekening en kies handige variabelen:

q88496img1.gif

De lengte van het rechthoekig middelveld is L en de straal van de twee halve cirkelschijven is r. De omtrek van het stadion is 2L+2\pi r en dat moet dan 400 meter zijn.

2L+2\pi r=400

De oppervlakte van het middelveld is gelijk aan O=L·2r en dat moet dan zo groot mogelijk zijn. Om O te maximaliseren is het handig om O uit te drukken in één variabele.

Met de formule hierboven kan je r uitdrukken in L zodat je O kan uitdrukken in L. De vraag wordt dan: wat moet je dan voor L nemen om de oppervlakte zo groot mogelijk te laten zijn.

Zou dat lukken?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 25 september 2019
 Re: Extremumvraagstuk over sportstadion 
 Re: Extremumvraagstuk over sportstadion 
Re: Extremumvraagstuk over sportstadion



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics