De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Goniometrie vergelijking

Goedemorgen,
Vandaag ben ik een oefentoets aan het maken en loop tegen een som aan die ik blijkbaar verkeerd doe...
2sin(4t)-3 = -4 $\to$ bereken alle tijdstippen waarbij y = -4

Hoe ik het probeer uit te werken:
2sin(4t) = -1
sin(4t) = -1/2
Sin-1(-1/2) levert -0.523
dus oplossing 1: 4t = -0.523 + k · 2$\pi$
Oplossing 2: 4t = (pi--0.524) + k · 2$\pi$
/4
t = -0.13 + k · (1/2$\pi$)
of t = 0,915 + k ·(1/2$\pi$)

Mijn tweede antwoord 0,915 is correct. Maar -0,13 is fout. Ik weet niet wat ik in mijn berekeningen mis doe.
Uitwerkingen van de leraar:
2sin(4t) – 3 = -4 →
2sin(4t) = -1 →
sin(4t) = -0,5 →
4t = 7/6$\pi$ + k·2$\pi$ of 4t = 11/6$\pi$ + k·2$\pi$
→ t = 7/24$\pi$ + k·1/2$\pi$ of t = 11/24$\pi$ + k·1/2$\pi$

t=7/24$\pi$ + k · 1/2$\pi$ heb ik correct. Maar inplaats van 11/24$\pi$ heb ik dus -0,13

Wat doe ik dat verkeerd in mijn berekeningen?

Stijn
Cursist vavo - zaterdag 12 januari 2019

Antwoord

Je doet helemaal niets verkeerd.
Als je in de oplossing t = 11/24π + k·1/2π k=-1 kiest krijg je precies
-0.13.
Reken maar na.

Mijn enige commentaar is dat je met benaderde oplossingen aan het stoeien bent. Weet je wel zeker dat je geen exacte oplossing moet geven?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 12 januari 2019
 Re: Goniometrie vergelijking  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3