De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bepaal p, q en k

 Dit is een reactie op vraag 86626 
f(x)= (px+q)·e^(1/(x+k))

Is de juiste opgave, mijn excuses. Is het mogelijk om bij deze grafiek een verticale asymptoot te vinden die gelijk is aan x = 2? en een schuine asymptoot gelijk aan y= 5x+3
Alvast bedankt.

Jonath
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 7 augustus 2018

Antwoord

Ja,
met $k=-2$ forceer je de verticale asymptoot.
Dan kijk je naar $f(x)/x$:
$$
\lim_{x\to\pm\infty}\left(p+\frac qx\right)e^{\frac1{x-2}} = p
$$dus neem $p=5$.
Ten slotte kijk je naar $f(x)-5x$:
$$
\lim_{x\to\pm\infty}5x\left(e^{\frac1{x-2}}-1\right)+qe^{\frac1{x-2}} = 5+q
$$Neem dus $q=-2$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 augustus 2018
 Re: Re: Bepaal p, q en k 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3