De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Kromme met parametervergelijking

 Dit is een reactie op vraag 84977 
Dankjewel voor de hints, maar ik snap niet hoe ik x, y moet uitrekenen voor elke gemakkelijke waarde van T van t. Wat bedoel je precies met T?
Het blijft me vrij onduidelijk hoe ik deze oefening correct kan oplossen.
mvg

jonath
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 30 augustus 2017

Antwoord

Zoals je onder alle mensen bepaalde personen met 'vriend' kunt aanspreken, zo kun je bepaalde 'gemakkelijke' waarden van t met hoofdletter T aangeven. Dit doe ik omdat je soms de limiet moet nemen voor t naderend naar T, namelijk in de gevallen dat je de stelling van l'Hopital moet toepassen. Soms kun je ook een 'vriend' alleen benaderen via andere mensen. Maar l'Hopital komt pas in onderdeel 2) aan de orde. We concentreren ons eerst op onderdeel 1) met a=1.
De gemakkelijke waarden in [0,2$\pi$] zijn hier 0, $\pi$/6, $\pi$/4, $\pi$/3, $\pi$/2, 2$\pi$/3, 3$\pi$/4, 5$\pi$/6, $\pi$, en hun tegengestelden vermeerderd met 2$\pi$.
Bijvoorbeeld, voor a=1 en t=T=$\pi$/6 komt er (x,y) = (x(t),y(t)) = (x(T),y(T)) = (x($\pi$/6),y($\pi$/6)) = (2cos($\pi$/6) - cos(2$\pi$/6),2sin($\pi$/6) + sin(2$\pi$/6)).
En nu moet je zelf aan het werk! Reken de coordinaten van dit punt verder uit, teken het punt in het x,y-vlak en zet er $\pi$/6 bij. Doe hetzelfde voor de andere gemakkelijke waarden van t. Verbind opvolgende getekende punten met vloeiende lijntjes.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 30 augustus 2017
 Re: Re: Kromme met parametervergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3