De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Omrekenen groeifactor naar andere tijdsperiode

De haringstand in de Noordzee is tussen 1989-1995 gehalveerd van 1,4 miljoen toen naar 0,7 miljoen ton. Neem aan dat vanaf 1985 de haringstand elk jaar met een gelijk percentage afneemt.

Vraag: bereken hoeveel ton haring er in de Noordzee rondzwom in 1992?

De groeifactor berekenen lukt mij niet, in het antwoordenboek staat: 'De groeifactor per 3 jaar is 0,5 tot de macht 0,5.' Ik snap niet hoe ze hieraan komen?

Elles
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 1 maart 2017

Antwoord

Hallo Elles,

De groeifactor per 3 jaar noem ik g3 jaar.
In onderstaande tabel zie je hoe je de haringstand berekent, uitgaande van een hoeveelheid H0 bij t=0 jaar:

 t (jaar)  0  3  6 
 hoeveelheid  H0  H0ˇg3 jaar  H0ˇ(g3 jaar)2 

Uit de gegevens blijkt dat H na 6 jaar is gehalveerd (dus: g6 jaar=0,5). Kennelijk geldt:

(g3 jaar)2 = 0,5

dus: g3 jaar = √0,5 = 0,50,5

In het algemeen geldt:

gt-nieuw = (gt-oud)t-nieuw/t-oud.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 1 maart 2017



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3