Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Omgekeerde formule van simpson

Ik moet de vergelijking cos(x) x cos(4x) = sin(x) x sin(6x) oplossen voor wiskunde. Met behulp van de omgekeerde formule van simpson kom ik op cos(-3x) + cos(5x) - cos(-5x) - cos(7x) = 0 maar verder kom ik niet

dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 24 november 2015

Antwoord

De formules van Simpson (/Mollweide) die je hier nodig hebt zijn:
\cos(t) + \cos(u) = 2 \cos \frac{t + u}{2} \cos \frac{t - u}{2}
\cos(t) - \cos(u) = -2 \sin \frac{t + u}{2} \sin \frac{t - u}{2}

Daaruit kun je afleiden dat:

2\cos(x)\cos(4x) = \cos(5x) + \cos(3x)
-2\sin(x)\sin(6x) = \cos(7x) - \cos(5x)

Dus de gegeven vergelijking is equivalent met

\cos(5x) + \cos(3x) = \cos(5x) - \cos(7x)
\cos(3x) = -\cos(7x)

en je kunt weer verder!

Eigenlijk had je wel een goed begin gemaakt, maar een beetje onhandig met de minnen erin - ik heb t+u en t-u omgewisseld ten opzichte van jouw keuze. Gelukkig geldt \cos(-5x)=\cos(5x) en dan gaat het in jouw geval ook goed.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 24 november 2015
 Re: Omgekeerde formule van simpson 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics