Omgekeerde formule van simpson
Ik moet de vergelijking cos(x) x cos(4x) = sin(x) x sin(6x) oplossen voor wiskunde. Met behulp van de omgekeerde formule van simpson kom ik op cos(-3x) + cos(5x) - cos(-5x) - cos(7x) = 0 maar verder kom ik niet
dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 24 november 2015
Antwoord
De formules van Simpson (/Mollweide) die je hier nodig hebt zijn: $\cos(t) + \cos(u) = 2 \cos \frac{t + u}{2} \cos \frac{t - u}{2}$ $\cos(t) - \cos(u) = -2 \sin \frac{t + u}{2} \sin \frac{t - u}{2}$
Daaruit kun je afleiden dat:
$2\cos(x)\cos(4x) = \cos(5x) + \cos(3x)$ $-2\sin(x)\sin(6x) = \cos(7x) - \cos(5x)$
Dus de gegeven vergelijking is equivalent met
$\cos(5x) + \cos(3x) = \cos(5x) - \cos(7x)$ $\cos(3x) = -\cos(7x)$
en je kunt weer verder!
Eigenlijk had je wel een goed begin gemaakt, maar een beetje onhandig met de minnen erin - ik heb t+u en t-u omgewisseld ten opzichte van jouw keuze. Gelukkig geldt $\cos(-5x)=\cos(5x)$ en dan gaat het in jouw geval ook goed.
dinsdag 24 november 2015
©2001-2025 WisFaq
|