Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Variaties op goniometrie

 Dit is een reactie op vraag 75202 
Zou u alstublieft bij de derde oefening een woordje uitleg kunnen geven in verband met al uw bewerkingen?

Joery
3de graad ASO - vrijdag 20 maart 2015

Antwoord

Je moet een 'link' leggen tussen y=a/¤sin(b(x-c))+d en y=sin(x)+cos(x). Op zoek naar een goniometrische identiteit waar je iets mee zou kunnen kom je uit op:

sin(a+b)=sin(a)cos(b)+cos(a)sin(b)

Wat dan volgt is een beetje een truuk. Ik maak van y=sin(x)+cos(x) een uitdrukking met y=sin(x)cos(\pi/4)+cos(x)sin(\pi/4). Kan dat zomaar? Nou nee natuurlijk... maar omdat sin(\pi/4)=cos(\pi/4) komt dat neer op vermenigvuldigen met 1/2√2. Vandaar... dat gegoochel in 't oorspronkelijk antwoord.

Ik zou er verder niet te veel achter zoeken. Gewoon maar even onthouden dat zoiets een mogelijkheid is. Je kunt nog 's oefenen met y=sin(x)-cos(x).

Zie Omschrijven van a·sin(x)+b·cos(x)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 maart 2015



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics