De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Translatie van functie

 Dit is een reactie op vraag 71197 
ik doe het dan zo:

g(x) = 1+1/(x-1)+1/(x-1)2=1(x-1)2/1(x-1)2 + 12/(x-1)2 + 1/(x-1)2.

Bij het tweede doe ik 12 omdat ik (x-1) ook in het kwadraat doe, dus moet het bovenste ook in het kwadraat, waar uiteindelijk toch wel 1 uitkomt. Maar als ik dit uitwerk kom ik niet op het uitkomst: g(x)= (x2-x+1)/(x-1)2

Alex
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 25 oktober 2013

Antwoord

Volgens mij moet het zoiets zijn:

$
\large g(x) = \frac{{1 \cdot (x - 1)^2 }}{{(x - 1)^2 }} + \frac{{1 \cdot (x - 1)}}{{(x - 1)^2 }} + \frac{1}{{(x - 1)^2 }}
$

Je weet wel: je kunt de teller en noemer met een factor vermenigvuldigen zonder dat de waarde van de breuk verandert.

Dat kwadrateren van teller en noemer en denken dat je daarmee weg komt? Dat lijkt me toch niet in de haak. Tenzij je zou willen beweren dat bijvoorbeeld $\frac{2}{3}$ hetzelfde is als $\frac{4}{9}$. Dat lijkt me toch een beetje onzin. Niet doen. Hou je aan de regels...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 25 oktober 2013
 Re: Re: Translatie van functie 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics