De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe kettingregel hier op toepassen

xx2. Als ik hier kettingregel op toepas zou ik 2·x·lnx·xx2 uitkomen, maar volgens de uitkomst zou het 2·x·xx2·ln(x)+ x·xx2 zijn. Wat doe ik verkeerd in de kettingregel?

Ilse R
Student universiteit België - woensdag 28 augustus 2013

Antwoord

Beste Ilse,

y= xx2 $\Rightarrow$ y= e^LN(x)x2 y= e^(x2 . LN(x) Je schrijft het grondtal, in dit geval x, dus als e macht. Je weet hoe dat gaat?

welnu de afgeleide van ex = ex

In dit geval is de afgeleide e^(x2 . LN(x). ((x2 . LN(x))' ' = afgeleide teken. Aangezien xx2= e^(x2 . LN(x)) kunnen we schrijven.

xx2 . (x2 . LN(x))'

En nu komt eigenlijk het antwoord op je vraag denk ik
(x2 . LN(x))' = x2.1/x + 2x.LN(x) = x+2x.LN(x)= x(1+2LN(x))

In het totaal geeft dit:
De afgeleide van xx2 = xx2 . x(1+2LN(x)) ( Als je dit uitwerkt kom je op het antwoord dat je zelf gaf. Alleen staat het er zo toch mooier niet?

kun je zo verder?

mvg DvL

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 augustus 2013
 Re: Hoe kettingregel hier op toepassen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3