De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Volgorde transformaties bij exponentiële functies

Ik heb een vraagje over transformaties bij exponentiele en logaritmische functies:

y=gx
Translatie (3,2)
en dan
verm y-as 3

Geeft een ander antwoord dan

y=gx
verm y-as 3
en dan
Translatie (3,2)
(hetzelfde bij verm x-as)

Kunt u mij dit uitleggen met een voorbeeld?

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 2 december 2012

Antwoord

Je suggereert dat de 'volgorde' van de transformaties er niet toe zouden doen. Dat is niet het geval. Zoals je al hebt geconstateerd met je eigen voorbeeld.

1.
$
\begin{array}{l}
y = g^x \\
T\left( {\begin{array}{*{20}c}
3 \\
2 \\
\end{array}} \right) \\
y = g^{x - 3} + 2 \\
Verm.\,\,met\,\,factor\,\,3\,\,t.o.v.\,\,de\,\,y - as \\
y = g^{\frac{1}{3}x - 3} + 2 \\
\end{array}
$

q69106img1.gif

2.
$
\begin{array}{l}
y = g^x \\
Verm.\,\,met\,\,factor\,\,3\,\,t.o.v.\,\,de\,\,y - as \\
y = g^{\frac{1}{3}x} \\
T\left( {\begin{array}{*{20}c}
3 \\
2 \\
\end{array}} \right) \\
y = g^{\frac{1}{3}\left( {x - 3} \right)} + 2 \\
\end{array}
$

q69106img2.gif

Helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 2 december 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics