De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bovenschatting integraal

Ik ben bezig met de volgende integraal:
In = (1/n!) · integraalteken met grenzen pi en 0 [(xn)·((pi-x)n) · sin(x)] dx.
Ik wil graag een bovenschatting van deze integraal geven. Wie kan me op weg helpen?

herman
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 mei 2012

Antwoord

Bijvoorbeeld: lengte van interval maal maximum waarde van de integrand.
In dit geval geldt $x(\pi-x)\le \frac14\pi^2$ (kun je inzien door kwadraat afsplitsen), en dus $x^n(\pi-x)^n\sin x \le \pi^{2n}/4^n$.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 mei 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3