De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Geen snijpunten met de x-as

Voor welke reële getallen p heeft de grafiek van f geen snijpunten met de x-as

a) f(x)=x2+px+1
b) f(x)=x2-x+p
c) f(x)=px2+2x-1

Ik ben aan het spelen geweest met de formules in de vorm van
f(x)=ax2+bx+c en Y=a(X-Xt)2+Yt
En kom zo op de duur wel op een antwoord wat klopt voor vraag a en b, maar kan hier geen bruikbare oplossing voor vinden om op de volgende opgaven te gebruiken.

Jeroen
Student hbo - zondag 13 mei 2012

Antwoord

Hallo Jeroen,

'De grafiek van f(x) heeft geen snijpunt met de x-as' is in feite hetzelfde als:
'De vergelijking f(x)=0 heeft geen oplossing'.

Het aantal oplossingen kan je bepalen met de discriminant in de ABC-formule, zie deze pagina . Voor jouw eerste functie geldt:

D = b2 - 4ac = p2 - 4×1×1 = p2 - 4

Er zijn geen oplossingen wanneer D$<$0, dus:
p2 - 4 $<$ 0
p2 $<$ 4
-2 $<$ p $<$ 2

Lukken de twee andere functies nu ook?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 13 mei 2012
Re: Geen snijpunten met de x-as
Re: Geen snijpunten met de x-as
Re: Geen snijpunten met de x-as



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics