De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule herschrijven

Hallo allemaal,

Ik heb een sommetje waarvan ik s moet bepalen van de (rest)formule. Waarbij y het restdeel (substitutie) in de formule is, voor het gemak heb ik de rest y genoemd.

y = r2*s(1-sigma)/(r[1]*r2-sigma*s)^2+(r[1]*s+r2)^2

Wat ik ook probeer ...... het lukt me gewoon niet.

Nick
Student hbo - maandag 31 oktober 2011

Antwoord

Hallo Nick,

Heb ik goed begrepen dat je jouw formule wilt herschrijven tot deze vorm:

s=......

Waarbij rechts van het =-teken geen s meer voorkomt? In dat geval kan je als volgt te werk gaan:

vermenigvuldig links en rechts met de noemer van de breuk rechts, je krijgt:

y×((r[1]*r2-sigma*s)2+(r[1]*s+r2)2) = r2*s(1-sigma)

Op een ingewikkelde manier staat hier eigenlijk:

y×((a - b×s)2 + (c×s + d)2) = e×s

Links en rechts delen door y, en de kwadraten uitvermenigvuldigen:

(a2 -2ab×s + b2×s2) + (c2×s2 + 2cd×s + d2) = e/y×s

Alle haakjes mogen nu weg. Je hebt nu allemaal termen met daarin s2, s of zonder s. Gelijksoortige termen kan je bij elkaar 'vegen':

(b2+c2)×s2 + (-2ab +2cd)×s + (a2 + d2) = e/y×s

herleiden op nul:

(b2+c2)×s2 + (-2ab + 2cd -e/y)×s + (a2 + d2) = 0

ofwel:

A×s2 + B×s + C = 0

Dit kan je met de ABC-formule oplossen:

s1 = -B + Ö(B2 -4AC)/2A
of
s2 = -B - Ö(B2 -4AC)/2A

Het zal een heel invulwerk zijn om je oorspronkelijke variabelen in deze formule te substitueren, maar het moet kunnen. Ik zou het in Excel invoeren, denk ik.

Lukt het zo?

GHvD
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 31 oktober 2011
 Re: Formule herschrijven 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3