De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raakvlak

zoek vergelijking van de raakvlakken aan de bol x2+y2+z2-2x+8y-4z-4=0
die loodrecht staat op e
accolade :
x=2
y=-1+3k
z=4k

hoe doe je dit ?

liese
3de graad ASO - dinsdag 7 juni 2011

Antwoord

Hallo

Bereken het middelpunt M en de straal r van de bol.
Alle vlakken die loodrecht staan op de rechte e hebben als vergelijking :
3y+4z+k = 0 (richtvector van rechte e = normaalvector van het loodvlak)
We moeten nu nog de juiste waarde voor k zoeken, zodat het vlak raakt aan de de bol.
Stel daarvoor als voorwaarde dat de afstand van het vlak tot het middelpunt M gelijk is aan r.
Hieruit vind je de 2 waarden voor k.
Ok?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 7 juni 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3