De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rationale functies

1)
Het bedrukt gedeelte van een blad is 200 vierkante centimeter (dit is een rechthoek afgebeeld in andere rechthoek). Bepaal het voordeligste formaat (dit is het formaat met de kleinste oppervlakte) als er links en rechts 1 cm, onder en boven 2 cm wit moeten blijven.

2)
Bepaal domein (mijn tekentabel klopt niet maar heb nulpunten juist)
f(x)= (x2+4x+4)/(-x2+x-5)

3)
f(x)=(x2-2x-8)/(x2-8x+16)
vereenvoudigd voorschrift is (x+2)/(x-4) maar hoe kom je daar nu aan is het misschien tweevoudig nulpunt?

matthi
3de graad ASO - maandag 4 oktober 2010

Antwoord

1)
Noem de lengte van het bedrukte deel x. De breedte is dan $
\frac{{200}}
{x}
$. De oppervlakte van de grote rechthoek is dan gelijk aan:

$
Opp = \left( {x + 2} \right)\left( {\frac{{200}}
{x} + 4} \right)
$

Uitwerken, afgeleide bepalen, afgeleide op nul stellen, oplossen, geeft die oplossing een minimum aan? Zo ja, dan ben je er wel uit...

2)
Ga na dat -x2+x-50 voor alle x. Geen problemen dus domein is .

3)
$
f(x) = \large \frac{{x^2 - 2x - 8}}
{{x^2 - 8x + 16}} = \frac{{(x - 4)(x + 2)}}
{{(x - 4)^2 }} = \frac{{x + 2}}
{{x - 4}}
$
Product-som-methode!?

Hopelijk helpt dat...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 4 oktober 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3