De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

Ik loop vast op twee opgaven met het ontbinden in zoveel mogelijk factoren. Ik hoop dat iemand mij hier bij kan helpen.

2x2-14x-36

Hierin kom ik tot (slechts) (x + ?) (2x - ?) of (x - ?) (2x + ?)

1/4x2-9

Henk
Student hbo - maandag 13 september 2010

Antwoord

Bij de eerste kan je eerste de factor '2' buiten haakjes halen en daarna met de product-som-methode de overgebleven term ontbinden.

2x2-14x-36=2(x2-7x-18)=2(x-9)(x+2)

Bij de tweede maak je gebruik één van de merkwaardige producten:

a2-b2=(a+b)(a-b)

Dus in dit geval...

1/4x2-9=(1/2x+3)(1/2x-3)

Hopelijk helpt dat een beetje...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 13 september 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3