De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vierdegraadsvergelijking oplossen

Ik heb de vergelijking x4-3x3-6x2-24=0
Ik weet dat de oplossingen zijn: x1=2, x2=2, x3=2 en x4=-3
Graag zou ik ontdekken hoe ik zelf zoiets kan oplossen.

Ivo
Student hbo - zaterdag 19 september 2009

Antwoord

Je kunt de formule van Ferrari (zie de bijgaande link) gebruiken maar die is nogal ingewikkeld. De bedoeling bij deze opgave is ongetwijfeld geweest dat je gericht zou gaan zoeken naar geheeltallige oplossingen. Als x zo'n oplossing is geldt namelijk x(x3-3x2-6x)=24 en dat betekent dat x een deler van 24 moet zijn; je hoeft dus alleen maar ±1, ±2, ±3, ±4, ±6, ±8, ±12 en ±24 te proberen.

Zie Wikipedia: Quartic function

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 september 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics