Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Logaritmische functies

 Dit is een reactie op vraag 8903 
Wanneer men de grafieken schetst liggen de punten P,Q, en R inderdaad van links naar rechts op een lijn waar er bij een bepaalde y=a de afstand 1/2PR=QR maakt.

QR = ey - (-ey)
QR = 2ey

PR = ey -(1/2ey -2)
PR = ey - 1/2ey + 2
PR = 1/2ey + 2

1/2PR = QR
1/2(1/2ey + 2) = 2ey
1/4ey + 1 = 2ey
1 = 13/4ey
ey = (4/7)
y = Ln(4/7) (dus ook de gezochte lijn a)
y = -0.5596


Ik kom niet tot uw antwoord, wat gaat hier verkeerd?

Thomas
Iets anders - dinsdag 3 juni 2008

Antwoord

Ik denk dat jouw antwoord het juiste is. Bekijk deze aanpak eens, die je misschien wat simpeler vindt.
Noem de punten R(r,a) en Q(-r,a) en (dus) P(-3r,a). Het getal r is positief en verifieer dat nu inderdaad Q midden tussen P en R ligt.
Omdat P en R op de zelfde horizontale lijn y = a liggen, moet gelden dat de functiewaarden gelijk zijn. Dat wil zeggen ln(-6r+4) = ln(r).
Dus -6r+4 = r ofwel r = 4/7 en dús a = ln(4/7).
In het antwoord van mijn collega-beantwoorder zal wel een foutje geslopen zijn, maar dat hoort er (helaas) óók bij!

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 9 juni 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics