De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Tweedegraadsvergelijking met breuk

 Dit is een reactie op vraag 55677 
Ik heb het nog eens nagelezen en ben uiteindelijk tot dit gekomen:

x2-4/x2=3
- hele vergelijking vermenigvuldigen met x2
x4 - 4x2/x4 = 3x2
- stel x2=t
t2 - 4t/t2 = 3t
- oplossen naar t?
4t/t = 4t?
t2 = 7t ?!
x2=7 ?
ik denk dat het niet klopt, me GR geeft als antwoord 2 en -2 dus het moet ergens uitkomen op x2 = 4 oid. of ik voer de formulen fout in op me GR..

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 22 mei 2008

Antwoord

Je maakt een fout bij het vermenigvuldigen met x2: de eerste term links en de term rechts zijn correct, maar (4/x2).x2 is 4, niet 4x2/x4. Zo komt er

x4 - 4 = 3x2
x4 - 3x2 - 4 = 0

Stel nu x2=t

t2 - 3t - 4 = 0

Werk je dat nog even af?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 22 mei 2008
 Re: Re: Re: Tweedegraadsvergelijking met breuk 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3