De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Delen van veeltermen

Bij het delen van veeltermen:
Als je f(x) deelt door (x+1) is de rest -1
Als je f(x) deelt door (x-2) is de rest 5
Als je f(x) deelt door (x+1)(x-2) zou de rest 2x+1 moeten zijn.
Maar hoe kom je hiertoe?

ellen
2de graad ASO - zondag 20 april 2008

Antwoord

Beste Ellen,

Als f(x) bij deling door (x+1) rest -1 heeft, dan bestaat er een veelterm a(x) zodat je kan schrijven:

f(x) = (x+1).a(x) - 1

Op dezelfde manier bestaat er een b(x) zodat:

f(x) = (x-2).b(x) - 5

Vermenigvuldig nu de eerste vergelijking met (x-2), de tweede met (x+1) en trek de vergelijkingen van elkaar af. Herschrijf dit terug naar f(x) = ...

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 april 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3