Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Tangensregel

Ik ken de tangensregel:
(a-b)/(a+b)=(tan(1/2(a-b)))/(tan(1/2(a+b)))
Ik heb ook geprobeerd deze te bewijzen, wat me niet is gelukt. Hoe doe ik dit dan wel?

Marco
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 maart 2008

Antwoord

Hallo

Ik geef eerst een variant op de sinusregel.
In onderstaande driehoek A'BC, die rechthoekig is in B, geldt:
sin A' = a/2R met R is de straal van de omgeschreven cirkel.
Vermits de hoeken A en A' gelijk zijn (het zijn omtrekshoeken op dezelfde boog BC) geldt ook in de driehoek ABC dat sin A = a/2R

Dit is dus een variant op de sinusregel in een willekeurige driehoek.

Vervang nu in a-b/a+b:
a = 2R.sin A en
b = 2R.sin B

Deel 2R weg in teller en noemer.
Volgens de formule van Simpson geldt
sin A + sin B = 2.sinA+B/2.cosA-B/2
Doe dit ook voor sin A - sin B in de teller.
En dan ben je er wel ...

q54902img1.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 17 maart 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics