De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vier klanten, een warme bakker en croissants

Vier klanten schuiven aan bij eenzelfde warme bakker. De eerste bestelt de aanwezige croissants, plus nog een halve. de tweede klant zegt: "Geef mij de helft van de overgebleven croissants, plus nog een halve extra". De derde klant wenst 3 donuts, de vierde de helft van alle croissants die overblijven plus nog een halve extra. Daardoor is de voorraad croissants uitgeput. Hoeveel croissants waren er oorspronkelijk te koop?

Fleer
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 19 februari 2008

Antwoord

Hallo

Noem het aantal croissants die er oorspronkelijk waren gelijk aan x.
De eerste koopt dan x1 = x/2+ 1/2
Er zijn er nu x - (x/2 + 1/2) over.
Werk dit uit en de tweede koopt hiervan de helft plus een halve.
Je zult vinden dat de tweede er dan x2 = x/4 + 1/4 koopt
Bereken nu weer hoeveel er overblijven; de vierde koopt hiervan de helft plus een halve.
Je zult vinden dat de vierde er dan x4 = x/8 + 1/8 koopt
Uit x1 + x2 + x4 = x kun je dan x berekenen (je vindt : x = 7)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics