|
|
\require{AMSmath}
Taylor-reeks
Zouden jullie me kunnen uitleggen, in begrijpbare woorden, hoe deze formule (van Taylor): f(x)=de som van 0 tot oneindig a(n)x^n Deze formule wordt: a(n) = (f^n (0))/n! En vervolgens deze: f(x)= f(0) + f'(0)x + (f''(0)x^2)/2! + (f'''(0)x^3)/3! + ... ? Alvast bedankt, Renske
Renske
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 18 oktober 2002
Antwoord
Hoi, Je hebt het over drie formules: (1) f(x)=de som van 0 tot oneindig a(n)x^n (2) a(n) = (f^n (0))/n! en (3) f(x)= f(0) + f'(0)x + (f''(0)x^2)/2! + (f'''(0)x^3)/3! + ... Het is niet zo dat (2) uit (1) volgt en (3) uit (2). Je moet het eigenlijk lezen als: f(x)=de som voor n van 0 tot oneindig van a(n).xn waarbij de coëfficiënten van xn definieerd zijn: a(n)=(f(n) (0))/n! . (Let erop dat fn(x) en f(n)(x) twee verschillende dingen zijn, het eerste is de n-de macht van f en het tweede stelt de n-de afgeleide van f(x) voor.) Formule (3) is eigenlijk niks anders dat dit uitgeschreven voor de eerste 3 termen... Dit is eigenlijk een bijzonder geval van de reeksontwikkeling van Taylor, namelijk in het punt x=0. Dit wordt ook de McLaurin-reeksontwikkeling genoemd. Groetjes, Johan
andros
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 oktober 2002
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|