De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exponentiele vergelijkingen

oefening oplossen
8(16x-1-42x-1)=3(2x+2-4x-2·8x)

rebecc
3de graad ASO - donderdag 17 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Hier moet een tip volstaan...
2x is een soort 'gemene deler' van alle termen met exponenten. Neem dus y=2x en elimineer x uit je vergelijking. Wellicht krijg je dan een (3de of 4de graads) veelterm-vergelijking in y die je makkelijker kan oplossen... Voor elke strikt positieve waarde van y vind je dan reële oplossingen x=ln(y)/ln(2).

Succes ermee.

Groetjes,
Johan


Extra tip: (2k)x=2k.x=(2x)k=yk

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 18 oktober 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics