De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

Hoi,
IK heb een probleempje met deze oefening:
Ontbind in factoren:
20(x+y)2-45(x-y)2= 5(5y-x)(5x-y)
hoe kom je daaraan...
Alvast heel erg bdankt

Nicola
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 17 september 2006

Antwoord

Hallo Nicolas,

Maak gebruik van de eigenschap dat a2 - b2 = (a+b)(a-b).
De getallen 20 en 45 kun je beide delen door 5.
Dus 20(x+y)2-45(x-y)2=5[4(x+y)2-9(x-y)2]
4(x+y)2=(2(x+y))2 ®a = 2(x+y)
9(x-y)2=(3(x-y))2 ®b = 3(x-y)

20(x+y)2-45(x-y)2=
5[(2(x+y)+3(x-y))(2(x+y)-3(x-y))]=
5[(2x+2y+3x-3y)(2x+2y-3x+3y)]
en dit kun je nog vereenvoudigen tot 5(5x-y)(5y-x)

wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 17 september 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3