De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Top van parabool

Ik moet van de formule y2-6y+1=4x de top coordinaten berekenen en bewijzen dat het een parabool is, maar ik krijg de functie niet in een vorm van y= a(x - p)(x - q) of
y = a(x - r)2 + s. Toch moet het volgens het antwoord een parabool zijn met top (-2,3). hoe kan ik zonder rekenmachine dit bewijzen?

Alvast bedankt,

Charlo
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 2 juni 2006

Antwoord

Niet alle parabolen hebben de vorm y=a(x-p)(x-q) of y=a(x-p)2+q. Dat zijn alleen de parabolen die functies zijn... dus met een verticale symmetrieas.

Als je y2-6y+1=4x zou schrijven als x is een functie van y... dan krijg je een parabool met een horizontale symmetrias... en dat kan ook. Er bestaan ook scheve parabolen!

Dus schrijf de formule als x=a(y-r)2+s en je bent er...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 2 juni 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3