De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Repeterende cijfers bij niet-priemgetallen in de noemer

Wij maken een PO over de periodiciteit van breuken. Hoe dit gaat bij breuken met een priemgetal in de noemer is ons duidelijk. Is er een verband/formule bij breuken met een niet-priemgetal in de noemer? Zoja, wat voor? Bijvoorbeeld bij 1/14, 1/8 of 1/16?

Hammie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 8 april 2006

Antwoord

Volgens mij staat het op Periode van breuken.

Voorbeeld
1/14
  1. Laat de factoren 2 en 5 weg.. r=7
  2. Bepaal het kleinste getal j zodat 10j-1 deelbaar is door r.
  3. j=6, dus er repeteren steeds 6 cijfer.
Even controleren: 1/140,071428571428...

P.S.
Bij 1/8 hou je r=1 over. Dat betekent dat de periode 1 is! Toch?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 8 april 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3