De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Homothetie

Ik weet niet hoe je met een tekening kan aantonen dat een homothetie een rechte afbeeldt op een evenwijdige rechte.

Zouden jullie me kunnen helpen?

Alvast bedankt

Daisy
2de graad ASO - zondag 19 maart 2006

Antwoord

Dag Daisy,

Nu is het evenwel zo, dat je met een tekening eigenlijk nooit iets kan aantonen...
q44418img1.gif
Je zou het als volgt kunnen aanpakken. De homothetie f (met centrum O en factor k) beeldt het punt A van de lijn l af op het punt B; dus f(A) = B en ook |OB| = k.|OA|.
De rechte m gaat door het punt B en is evenwijdig met l.
Het punt X is een willekeurig punt van de rechte l. De rechte OX snijdt de rechte m in het punt Y.
Er rest dan te bewijzen dat f(X) = Y, immers dan is de rechte m het beeld van de rechte l bij de bedoelde homothetie.
En dat bewijs? Denk eens aan een stelling van Thales...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 23 maart 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3