De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Keerpunten berekenen

Hallo,
Ik kom niet uit een vraag, namelijk het berekenen van de keerpunten. De vraag is: voor welke waarde van a tussen 0 en 1 krijg je een kromme met twee keerpunten? De familie van parametervoorstellingen is hierbij: x = sin t en y = sin2(t+a) met domein tussen 0 en 2$\pi$
Ik dacht er aan om dy/dt en dx/dt gelijk te stellen aan 0, maar dit is waarschijnlijk niet goed.
Alvast bedankt voor het beantwoorden.

Milene
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 februari 2006

Antwoord

De punten die horen bij t-waarden waarvoor dy/dt en dx/dt beide nul zijn zijn inderdaad sterke kandidaten voor keerpunten.
Zie ook:In dit geval:

dx/dt=0: cos(t)=0 waaruit volgt t=1/2$\pi$+k$\pi$. (1)
dy/dt=0: 2cos(2t+2a)=0 waaruit volgt 2t+2a=1/2$\pi$+k$\pi$. (2)
Kiezen we t=1/2$\pi$ uit (1) en vullen we dit in in (2), dan krijgen we:
$\pi$+2a=1/2$\pi$+k$\pi$
dus
2a=-1/2$\pi$+k$\pi$
a=-1/4$\pi$+1/2k$\pi$

Voor een waarde tussen 0 en 1 nemen we k=1 zodat a=1/4$\pi$
q43669img1.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 13 februari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3