De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Symmetrie-as 3e macht

hoe bereken je de symmetrie-as van 2(x-4)3+11

jorge
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 januari 2006

Antwoord

Dag Jorge

Deze functie van de derde gaad heeft geen symmetrie-as, maar een symmetriepunt.
Hieronder zie je de grafieken van
y = x3 (bruin)
y = 2.x3 (blauw)
y = 2.(x-4)3 (groen)
en y = 2.(x-4)3+11 (rood)

y = x3 heeft de oorsprong als symmetriepunt
de vermenigvuldiging met 2 heeft geen invloed op het symmetriepunt
x vervangen door x-4 heeft een horizontale verschuiving over (4,0) tot gevolg
en de term +11 heeft een verticale verschuiving over (0,11) tot gevolg.

Dus het symmetriepunt is dus het punt met coördinaat (4,11)

q43015img1.gif

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3