De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe schrijf ik een als functie van t

Ik heb morgen een wiskunde repetitie en mijn vraag is over de volgende formule:

R = √(5t:$\pi$)

hoe schrijf ik dan t als functie van R?

een makkelijker (hoort makkelijker te zijn) is de formule
-2q-3p=18
a) schrijf q als functie van p

hoe dit je dit precies...

alvast bedankt!

Lies
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 oktober 2005

Antwoord

Beste Lies,

Als je de gegeven functies even als vergelijkingen bekijkt, dan moet je gewoon de vergelijking oplossen naar de gewenste onbekende.

Voor -2q-3p = 18 gaat dat als volgt. Je wil q als functie van p dus je lost op naar q. Breng de "-3p" over naar het andere lid, dan heb je -2q = 18+3p. Deel vervolgens beide leden door -2 om de factor voor q weg te krijgen: q = (18+3p)/(-2)

Eventueel kan je dit nog vereenvoudigen tot: q = -3(p+6)/2

Bij de andere opgave werkt het ook zo. Hint: kwadrateer eerst beide leden om de wortel kwijt te spelen.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 6 oktober 2005
 Re: Hoe schrijf ik een als functie van 
Re: Hoe schrijf ik een als functie van t



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3