De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kwadratische vergelijking

Als je een parabool hebt die zich snijdt op de x-as door de getallen -1,5 en door 1,5. Hoe kun je dan verklaren dat de parabool door deze punten gaat.

De formule is: 1·x2-2·x+0

Alexan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 22 mei 2005

Antwoord

De functie y=x2-2x gaat door de punten (0,0) en (2,0). Als je 't functievoorschrift van een parabool wilt die door (-11/2,0) en (11/2,0) gaat kan je dat doen met de nulpuntenformule:

Voorbeeld:
y=(x+11/2)(x-11/2)

Maar er zijn er meer....

y=2(x+11/2)(x-11/2)
y=-3(x+11/2)(x-11/2)

Allemaal parabolen, allemaal door (-11/2,0) en (11/2,0).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 22 mei 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3