De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De kans op 3 munt en 2 kop bij een bijzonder munt

De opgave luidt: Iemand gooit 5 keer met een munt en noteert het aantal keren kop. Het is een bijzondere munt, want er geldt dat P(munt) = 0,45 en P (kop) = 0,55. De stochast K is het aantal keren kop.
De vraag hierbij die ik niet begrijp: Controleer met een berekening dat P(K=2) = 0,2757. Ik dacht dat je dat op de volgende manier moest uitrekenen: 5 x (0,45)3 x (0,55)2. Maar volgens het antwoordenboekje moet het zijn 10 x (0,45)3 x (0,55)2. Is het antwoordenboekje nu fout of maak ik een fout ?

Sabine
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 juni 2002

Antwoord

In dit geval maak jij een fout. Wat reken je nu eigenlijk uit... Met (0,45)3x(0,55)2 reken je eigenlijk de kans uit op bijvoorbeeld MMMKK. Je vraagt je dan af: hoeveel verschillende volgordes kan ik maken met 3 munt en 2 kop?

Het antwoord daarop is 5 boven 3 (of 5 boven 2) of ook wel het aantal combinaties van 3 uit 5 (of 2 uit 5) of ook wel 5 nCr 3 (of 5 nCr 2).... en dat is 10 en geen 5 zoals jij dacht. Dus het idee was goed, alleen even uitkijken bij het getal dat er voor staat!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 17 juni 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3