De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bewijs met volledige inductie

 Dit is een reactie op vraag 3344 
Hallo, ik heb de reactie net bekeken maar ik kom er nu nog steeds niet uit. Het gaat juist om het uitschrijven van de volgende formule dat moeilijk ging: 5·34(n+1)+1-22(n+1)

Alexander

Alexan
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 24 mei 2002

Antwoord

Als je in de gegeven formule n = 1 invult, dan komt er te staan: 5.35 - 22.
Als je dit uitrekent, dan vind je 1211 en dat is inderdaad deelbaar door 7.

Stel nu dat de bewering wáár is voor de waarde n = k.
Dat betekent dus dat 5.3 4k+1 - 22k een zevenvoud is (ofwel: deelbaar is door 7).

Nu ga je k vervangen door (k+1). Je krijgt dan:

5.34(k+1)+1 - 4k+1.

De kunst is nu om dit zó om te bouwen dat je er de formule waarbij n = k in gaat herkennen.

Wat denk je hiervan?

5.34k+1.34 - 4.4k.

Dit is weer gelijk aan: 81.{5.34k+1-4k} + 77.4k
(in dit stukje zie je hoe er naar het geval n = k wordt toegewerkt).
Maar nu ben je er:
tussen de accolades staat een vorm die door 7 te delen is (de inductie-aanname). Het tweede stukje bevat het getal 77 en dat is ook door 7 deelbaar.
Maar dan is het totaalpakket door 7 deelbaar.

Als de vorm voor n = k deelbaar is door 7, dan is ie dus ook door 7 deelbaar voor n = k+1.
Welnu: voor k = 1 klopte het (zie de eerste regel), dús dan ook voor n = 2, dús dan ook voor n = 3 enz. enz.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 24 mei 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics