De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bewijs voor de kwadratuur van de rechthoek

 Dit is een reactie op vraag 10087 
Ik snap niet helemaal hoe jullie aan dit figuur komen waar jullie het bewijs van de kwadratuur van de rechthoek mee willen bewijs. Dus mijn vraag hoe is dit figuur gevormd?
Alvast bedankt.

Renate
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 januari 2005

Antwoord

Teken een cirkel met diameter |PR|=a+b en pas het punt S af zodat |PS|=a en |SR|=b. Teken vervolgens de loodlijn op PR in S en noem het snijpunt met de cirkel Q. |QS| is dan middelevenredig tussen |PS| en |SR| en is dus gelijk aan √(ab).

Als je met andere woorden een vierkant zou construeren dat |QS| als zijde heeft (doe die constructie zelf), dan is de oppervlakte daarvan gelijk aan √(ab)√(ab) = ab = oppervlakte van de rechthoek.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 januari 2005



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3