Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Steekproef

Een fabrikant van een geneesmiddel garandeert dat het medicijn in minstens 90% van de gevallen werkt. In een steekproef van 200 blijken 40 personen te zijn waarbij het middel niet werkte. Kan de fabrikant gelijk hebben met zijn garantie? (á= 0,01)

Op het eerste gezicht denk ik nee.. 40 van de 200 is minder dan 90%! Dus werkt niet voor minstens 90% van de gevallen. Alleen ik denk dat er iets niet klopt! Dat is te makkelijk…
Kunnen jullie me helpen?

Pieter
Student hbo - zaterdag 22 januari 2005

Antwoord

Lijkt me een geval van een binomiale toets:
H0: p=0.9
H1: p0.9
40 personen waarbij het middel niet werkt wil zeggen dat het bij 160 wel werkte.
Onderzoek nu of P(X=160|p=0.9, n=200)=0.01
Is dit het geval dan verwerp je H0.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 22 januari 2005
 Re: Steekproef 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics