|
|
\require{AMSmath}
Re: Ontbinding van derdegraadsvergelijking
We hadden gevonden: x3+14x2+9x-324=0. En hoe los je dat op? Tja... het zal zoiets moeten worden als (x+..)(x+..)(x+..).
Mijn vraag is, hoe kom je op dit:
Omdat 324=22·34 zou je het eens kunnen proberen met (x-4)?
Hoe kom je erop dat 324=22·34, waarom krijg je dan iets van (x-4)?
Han
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 januari 2005
Antwoord
Je kunt 324 op deze manier ontbinden in priemfactoren: 324 ---2 162 ---2 81 ---3 27 ---3 9 ---3 3 ---3 1 Dus: 324=22·34 Als je de derdegraads vergelijking kan ontbinden met een geheel getal zal het in ieder geval een deler van 324 moeten zijn... er zijn dan een aantal mogelijke kandidaten: 2, 4, 6, 8, 9, ... enz... Als je x=2 neemt moet er nul uitkomen, dat is niet het geval... als je x=4 neemte komt er wel nul uit. Dus kan je ontbinden met (x-4). Dat is de factorstelling... Kortom: het is een 'caculated guess'. Ik probeer dus maar gewoon verschillende delers van 324... Maar je GR kan ook wel goed helpen. Teken de functie f(x)=x3+14x2+9x-324 en kijk of er 'mooie' nulpunten zijn.
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 15 januari 2005
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|