De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verticale raaklijn aan parametervergelijking

Hallo

Een kromme k heeft als parametervergelijkingen:
x=t2
y=t3-4t
Eén van de vraagjes hierbij is: Bepaal de punten van k waar de raaklijn verticaal is. Op de grafiek kan ik natuurlijk zien dat raaklijn in de oorsprong verticaal is, maar ik weet niet hoe ik dit aan de hand van een berekening kan aantonen.
Kunnen jullie mij een tip geven?

Bedankt!

Maya

Maya
3de graad ASO - zaterdag 11 september 2004

Antwoord

De raaklijn is horizontaal als dy/dt=0 en dx/dt¹0
De raaklijn is verticaal als dx/dt=0 en dy/dt¹0

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 11 september 2004
 Re: Verticale raaklijn aan parametervergelijking 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics