Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Omrekenen van achttallig naar binair en omgekeerd

Doordat 8 gelijk is aan 23 is er een zeer eenvoudig verband tussen de octale en binaire schrijfwijze. Omrekenen is dan heel eenvoudig, hoe moet dit? En wat is dat verband?

Martin
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 mei 2004

Antwoord

Het getal 745 (in het 10-tallig stelsel) kan je schrijven als 13518 (in het achttallig stelsel) en als 10111010012 in het tweetallig stelsel.

Die 1351 betekent:

1·83+3·82+5·81+1·80

Omdat 8=23 kan je ook schrijven:

1·(23)3+3·(23)2+5·(23)1+1·(23)0=
1·29+3·26+5·23+1·20

Omdat:
1=12
3=112
5=1012
1=12

Kan je in één keer schrijven:

q23635img1.gif

Waarmee je 13518 in een keer geschreven hebt als 10111010012.

Voorbeeld
Schrijf 1764418 als binair getal.

1=001
7=111
6=110
4=100

Geeft je:

q23635img2.gif

Conclusie: 1764418=11111101001000012

Hetzelfde, maar dan omgekeerd, kan je doen bij het omrekenen van binair naar octaal. Geinig wel...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 7 mei 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics