Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De vierkantsvergelijking oplossen mbv de gulden snede

We moeten voor ons proefielwerkstuk de vierkantsvergelijking bewijzen mbv de gulden snede.
Als je een lijnstuk hebt met de grootte 1 en je verdeelt die lijn in 2 gelijke stukken; x en (1-x). Dan krijg je:
1/(1-x) = (1-x)/x
x = (1-x)2
x = x2 - 2x + 1

maar de vierkantsvergelijking is 0 = x2 - 2x + 1!!!
Wat doen we fout?

Kim en Mylène

Kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 29 januari 2004

Antwoord

Je schrijft dat je het lijnstuk verdeelt in twee gelijke stukken.
Maar dat is bij de gulden snede zeker niet het geval!
Op zich klopt de vergelijking x = x2 - 2x + 1 eigenlijk wel. Maar dat daaruit zou volgen: 0 = x2 - 2x + 1 (of is het een typfoutje?).
"Gebruikelijk" is de volgende afleiding.
Stel het punt C verdeelt het lijnstuk AB volgens de gulden snede.
Kies nu AC = x en BC = 1 (dan is: AB = x + 1)
Dan hebben we:
AB : AC = AC : BC
of
(x+1) : x = x : 1
Dit geeft een vierkantsvergelijking. Bereken daaruit de positieve x!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 29 januari 2004
 Re: De vierkantsvergelijking oplossen mbv de gulden snede 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics