De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Drankprobleem!

Stel, je hebt een glas dat halfbolvormig is met een straal gelijk aan 4 cm ('t is een groot glas, éne van Leffe laat ons zeggen). In dat glas ligt een kers die bolvormig is en een straal heeft van 1 cm. Nu vult men dit glas met een drank aan 3 cl/s. Vraag is, met welke snelheid stijgt de vloeistof in het glas als de kers juist onder is? Geen gemakkelijke taak als je het mij vraagt, maar ik heb het toch eens geprobeerd. Ik kom aan 1/(4xPI) cm/s. Maar is dit juist?

Mvg

Benny
Student Hoger Onderwijs België - maandag 10 november 2003

Antwoord

Hi Benny,

Laten we alles in dezelfde eenheid cm zetten, dan wordt 3cl/s = 30cm3/s.

De kers is onder als het niveau van de drank 2cm bedraagt. Je kan berekenen wat dan de oppervlakte van het drankniveau is door een dwarsdoorsnede te maken. Dat komt na één Pythagoras uit op een cirkel met straal = 2Ö3 cm.
De oppervlakte hiervan is pr2 = 12p cm2.
Als je 30 cm3/s bijgiet op een oppervlak van 12pcm2, dan stijgt het niveau met :
30cm3/s/12pcm2
= 5/(2p) cm/s
0.796 cm/s

Ik zie nu dat je een factor 10 ernaast zit, dus zou het aan de omzetting cl naar cm kunnen gelegen hebben? Maar hoogstwaarschijnlijk was jouw wiskundige afleiding dus wel juist.

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 11 november 2003
 Re: Drankprobleem! 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3