De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Wat is de bisectie methode?

 Dit is een reactie op vraag 7737 
hallo,
is het wel mogelijk als u aan de hand van een voorbeeld (b.v.b. een tweede graadfuctie)deze methode uitlegt?? hoe nauwkeurig deze methode is??

suzan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 24 mei 2003

Antwoord

Neem bijvoorbeeld de functie f(x)=x2-2. Hiervan willen we een nulpunt uitrekenen op het interval xÎ[0,2], (de exacte waarde is x=Ö2).

Stap 1: a1 = 0, b1 = 2
Stap 2: x1 = 1/2(0 + 2) = 1
Stap 3: f(0)·f(1) = 2 ( 0), dus a2 = x1=1, b2 = b1 = 2.
x1 = 1 is nu de eerste schatting van de waarde van het nulpunt.
Nu begin je weer opnieuw met het nieuwe interval [1,2]

Stap 1: a2 = 1, b2 = 2
Stap 2: x2 = 1/2(1 + 2) = 11/2,
stap 3: f(1)·f(11/2) = -1/4,
Dan wordt a3 = a2 = 1, en b3 = x2 = 11/2.
De nieuwe schatting van Ö2 is nu 11/2 (al een stuk beter...)
Je gaat nu net zo lang door tot je de benadering nauwkeurig genoeg vindt.

De benadering xk van het nulpunt heeft een maximale fout: |xk - nulpunt| (b1 - a1)/2k

De fout in het bovenstaande geval is dus maximaal (2 - 0)/22 = 1/2 (in werkelijkheid is de fout zelfs een stuk kleiner...)

Ik hoop dat je er iets mee kan...
Groeten

MvH
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 28 mei 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3