|
|
\require{AMSmath}
Anders
Droge stof omrekenen
Hallo
Ik heb een hoop product van 152 ton, deze heeft een droge stof gehalte van 26%. Nu is de vraag hoeveel bedraagt deze hoop product als hij ingedroogd is naar een droge stof gehalte van 15%? Vriendelijke groeten
D
19-1-2025
Antwoord
Dat lijkt me lastig: de hoeveelheid vaste stof blijft gelijk en als er water verdwijnt gaat de totale massa omlaag en wordt het percentage vaste stof groter.
Op dit moment is er 152\times 0{,}26=39{,}52 ton vaste stof, en 39{,}52 is 15% van 263\frac7{15} ton. Of betekent `gehalte' hier iets anders dan ik denk?
kphart
19-1-2025
Wat is het verschil tussen het gelijkheidsteken en drie streepjes
Wat is het verschil tussen het "="-teken en het " \equiv "-teken?
Geys F
30-1-2025
Antwoord
Deze vraag is eerder beantwoord op Verschil tussen = en equivalent
WvR
30-1-2025
Gewogen gemiddelde
Gewogen gemiddelde van de plaatsvectoren van afzonderlijke zwaartepunten. Hoe bereken ik dat voor aarde en maan?
Fons G
23-2-2025
Antwoord
Net zoals alle gewogen gemiddelden:
\frac{m_A}{m_A+m_Z}\cdot \mathbf{x}_A + \frac{m_Z}{m_A+m_Z}\cdot \mathbf{x}_Z met Toevoeging: ik heb `Zon' in plaats van `Maan' gelezen; er verandert niets aan de formule, maar wel aan de getallen natuurlijk. Zie het Moon Fact Sheet
kphart
24-2-2025
Re: Gewogen gemiddelde
Maar hoe bepaal ik de plaatsvector van de aarde en de zon?
Fons G
24-2-2025
Antwoord
Je mag zelf de oorsprong kiezen, bijvoorbeeld waar je nu zit/staat.
De plaatsvector van de aarde wijst dan van je voeten recht de aarde in en is zo lang als de straal van de aarde. De plaatsvector van de zon is variabel omdat de aarde in een elliptische baan om de zon draait; je moet dus een astronomische tabel raadplegen om te zien wat de afstand aarde-zon op een bepaald moment is. Het is dan misschien wat makklijker de oorsprong in het centrum van de aarde te nemen.
Toevoeging: ik heb onbewust `Zon' in plaats van `Maan' gelezen. De formule verandert niet; de getallen wel, die kun je op het Moon Fact Sheet vinden.
kphart
24-2-2025
Re: Re: Gewogen gemiddelde
Is het volgende (bijlage) (met de nodige fouten op de berekeningen) principieel correct?
Fons G
2-3-2025
Antwoord
Nee, het is principieel niet correct. - Je x zou een vector moeten zijn, niet een getal, zie de eerder gegeven formule: die toont een som van twee vectoren.
- Die vector zou moeten wijzen naar een punt op de verbindingslijn van de massamiddelpunten van aarde en maan (het massamiddelpunt van twee puntmassa's ligt op hun verbindingslijn).
- En ik zie dat getal niet meer terug in het plaatje, in ieder geval niet bij de rode stip die het (foute) massamiddelpunt voorstelt.
- De afstand Aarde-Maan is niet 150 miljoen kilometer, dat is nu net de afstand Aarde-Zon. De juiste (gemiddelde) afstand is 378.000 kilometer.
Als je correct had gewerkt had je gezien dat de oorsprong er inderdaad niet toe doet. Als je twee positieve getallen a en b hebt met a+b=1 (en de quotiënten in de formule voldoen daaraan) dan is a\cdot \mathbf{x}_A+b\cdot\mathbf{x}M het punt Z op de verbindingslijn van A en M dat voldoet aan AZ:ZM=b:a.
kphart
3-3-2025
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2025 WisFaq - versie 3
|