\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Plaatsen in een vliegtuig

 Dit is een reactie op vraag 92260 
Dank u
Ik heb door uw hulp juiste antwoord gekregen. Wat ik niet snap is hoe kunnen we hier normale verdeling gebruiken. Ik heb geprobeerd:

mu = n·p $\to$ 147.84
sigma $\to$ 2.4

Als ik met binomcdf doet dan heb ik juiste en met normale verdeling niet.

R.
3de graad ASO - maandag 24 mei 2021

Antwoord

Een voorwaarde voor het benaderen van een binomiale verdeling door een normale verdeling is:

$
n \cdot p $>$ 5\,\,\,{\rm{en}}\,\,\,n \cdot (1 - p) $>$ 5
$

Als ze beide groter dan 5 moeten zijn dan is of $n$ heel groot of $p$ en $1-p$ verschillen niet te sterk en liggen dus dicht bij 0,5. In jouw geval is aan de voorwaarde voldaan.

Voor een benadering met de normale verdeling met continuiteitscorrectie krijg je:

$
\begin{array}{l}
\mu = 154 \cdot 0,96 \approx 147,8 \\
\sigma = \sqrt {154 \cdot 0,96 \cdot 0,04} \approx 2,4 \\
\end{array}
$

Dus dat klopt...

Gevraagd: P(X$\le$148,5)

De normale tabel

m = s =
x <
P(x < ...) =
< x <
P(... < x < ...) =
Klopt dat?


maandag 24 mei 2021

©2001-2025 WisFaq