Partieel integreren
Ik zit met de volgende 2 partiële integralen, waar ik me blind op staar.- integraal x3ex²dx met als uitkomst 1/2 x2 ex² - 1/2 ex² +c
- integraal sin2(x) dx met als uitkomst -1/4 sin(2x) + x/2 + c
Ik begrijp niet hoe ze er aankomen, ik weet wel wat ik moet doen qua procedure, maar ik zie ergens iets over het hoofd. Ik selecteer u en leid deze af, daarna bepaal ik dv en neem de integraal met v als resultaat en doe ik uv - integraal vdu
Graag nogmaals uw hulp, ik zit op 30 augustus met een herexamen...
Hartelijk dank
robert
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 11 augustus 2011
Antwoord
Bij de eerste integraal is het een goed idee om partiëel te integreren, maar dan wel eerst even de substitutiemethode hanteren
$ \eqalign{ & \int {x^3 e^{x^2 } } dx = \cr & \int {\frac{1} {2}x^2 } \cdot e^{x^2 } \cdot 2x\,\,dx = \cr & \int {\frac{1} {2}x^2 } \cdot e^{x^2 } d\left( {x^2 } \right) = \cr & \int {\frac{1} {2}u \cdot e^u } du \cr} $
Nu kan je verder met partiële integratie!
Bij f(x)=sin2(x) kan je beter gebruik maken van de formules voor de dubbele hoek. Zie Primitiveren.
Hopelijk helpt dat. Anders maar verder vragen!
donderdag 11 augustus 2011
©2001-2024 WisFaq
|