Re: Re: Re: Re: Integraal irrationale functie
Hoi Peter,
Bedankt voor het helpen zoeken naar de oplossing. Gisterenavond heb ik het ook nog was zit proberen en heb ik het eens over een andere boeg gegooid. Blijkbaar komen we nu hetzelfde uit!
Ik laat even zien hoe ik ook aan de oplossing ben gekomen:
vette tekst: $\int{}$√(4x2-4x++5)dx
= $\int{}$√((2x-1)2+4)dx
Kleine substitutie: 2x-1=t dx= 1/2 dt = 1/2 $\int{}$√(t2+4)dt
Vervolgens integreren we$\int{}$√(t2+4)dt partieel
f(x) = √(t2+4) dg(x) = dt g(x) = t
= t √(t2+4) - $\int{}$t d√(t2+4) = term - $\int{}$ t2/√(t2+4) dt = term - $\int{}$ (t2+4-4)/√(t2+4) dt = t √(t2+4) - $\int{}$√(t2+4)dt + 4 $\int{}$1/√(t2+4)dt
Dit blijkt nu een terugkerende te zijn, dus
$\int{}$√(t2+4)dt = 1/2 t√(t2+4)+ 2$\int{}$1/√(t2+4) dt
Dit kunnen we nu invullen in hetgeen dat we hadden voordat we het begonnen partieel te integreren.
Dus we krijgen:
$\int{}$√(4x2-4x++5)dx
= 1/2 $\int{}$√(t2+4)dt
= 1/2 [1/2 t√(t2+4)+ 2$\int{}$1/√(t2+4) dt ]
= 1/4 t√(t2+4) + ln (t+√(t2+4)) +c
We vormen om naar x:
= (2xx-1)/4 √(4x2-4x+5) + ln(2x-1+√(4x2-4x+5)) + C
Zo beiden blijken te hetzelfde te zijn, het zal dus wel juist zijn.
Ik wil U hartelijk bedanken voor de hulp en toffe samenwerking!
Hopelijk tot nog eens!
Vriendelijk groeten
Joris
3de graad ASO - vrijdag 3 maart 2006
Antwoord
Beste Joris!
Gaaf dat je ook op hetzelfde antwoord ben uitgekomen! Je hebt een creatieve oplossing gevonden! Heel veel succes verder en wie weet spreek ik je nog eens!
Vriendelijke groet,
Peter
Peter
vrijdag 3 maart 2006
©2001-2025 WisFaq
|